luni, decembrie 04, 2017

Parteneriatul socio-educaţional cu familia în                asistenţa copilului cu dizabilităţi
La 01.12.2017  în satul Cărbuna r. Ialoveni, de către specialiştii Serviciului social Echipa Mobilă în parteneriat cu cadrul didactic a grădiniţei “Scufiţa Roşie” şi cu participarea părinţilor copiilor cu dizabilităţi din cadrul grădiniţei, a fost organizată şi petrecută o Masă rotundă cu genericul "Incliziunea socio-educaţională a copiilor cu dizabilităţi în grădiniţa de copii" .
Obiectivul de bază al activităţii a fost promovarea culturii incluzive şi facilitarea procesului de incluziune a copiilor cu disabilităţi în grădiniţa din localitate.
Au fost discutate importanţa şi oportunităţile parteneriatului socio -educaţional cu familia în procesul de incluziune socială a copilului cu disabilităţi în instituţiile de învăţămint preşcolar. S-au stabilit obiectivele comune (părinţi, grădiniţă, Serviciul social EM) în incluzinea copiilor cu disabilităţi în grădiniţă.
 În procesul activităţii au fost analizate necesităţile de dezvoltare a copiilor şi riscurile cărora sunt supuşi copiii cu disabilităţi ce nu sunt încadraţi în grădiniţă şi familiile lor. Au fost oferite argumente privind importanţa instituirii unei implicări eficiente a  părinţilor în activităţile grădiniţei.
Au fost elaborate strategii,  forme de colaborare şi sprijin reciproc (grădiniţă  - familie – SsEM) în scopul facilitării incluziunii copiilor cu disabilităţi în grădiniţa.
Concluzie: Munca în parteneriat este în avantajul  copilului şi în interesul acestuia şi pentru realizarea parteneriatului cu familia este important ca:
·         Părinţii să fie parte activă la adoptarea deciziilor privitoare  la educarea propriilor  lor;
·         Părinţii să fie priviţi ca participanţi/ parteneri activi ce contribuie real şi valoros la educaţia copiilor;
·         Să se facă schimb reciproc de informaţii utile privitor la copil şi să se valorifice şi utilizeze aceste  informaţii în lucrul cu copilul;
·         Repartizarea corectă  a responsabilităţilor între parteneri.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu