miercuri, iunie 06, 2012





„Echipa Mobilă” – realizări şi perspective

Serviciul social “Echipa Mobilă”, prestat de către Secţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ialoveni, este un serviciu comunitar de suport pentru persoanele  cu dizabilităţi şi familiile lor a cărui scop fundamental este prevenirea instituţionalizării şi facilitarea integrării sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Serviciile prestate de către Echipa Mobilă sunt servicii cu caracter social, medical, psihologic şi alte tipuri de servicii specializate, prestate la domiciliu cu implicarea activă şi capacitarea familiei beneficiarului.
      Miercuri 30.05.2012, ora 13.00, în sala mică a Consiliului Raional a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului raional pentru protecţia drepturilor copilului moderată de Anatolie Melenciuc, preşedintele Consiliului raional pentru protecţia drepturilor copilului, vicepreşedintele raionului. Subiectul acestei şedinţe a fost raportul de activitate al Serviciului social „Echipă Mobilă” Ialoveni pentru perioada 20 martie 2010 – 25-mai 2012.  În cadrul acestui raport au fost menţionate succesele obţinute de specialiştii serviciului în lucrul cu copiii beneficiari ai serviciului şi familiile acestora, s-a arătat impactul Serviciului asupra beneficiarilor şi a comunităţii. Deşi este la început de activitate „Echipa Mobilă” a cuprins în activitatea sa deja 22 din cele 32 de localităţi din raion. S- au prestat servicii cu caracter social, medical, psihologic şi alte tipuri de servicii specializate la 52 copii din localităţile raionului.
Au fost prezentate la această şedinţă, cu lux de amănunte, criteriile de activitate, indicii de performanţă, dar şi dificultăţile de prestare a serviciului şi necesităţile acestuia. Ca cele mai acute probleme ale serviciului au fost menţionate: unitatea de transport neadaptată specificului serviciului vizat, fluctuaţia cadrelor calificate, lipsa serviciilor comunitare. Dar cea mai regretabilă problemă este faptul, că o bună parte din părinţii copiilor aflaţi în serviciu, se implică insuficient sau deloc în lucrul cu copilul, sunt neglijenţi faţă de necesităţile acestuia,  nu-şi respectă obligaţiunile părinteşi, refuzăimplicarea în soluţionarea propriilor probleme.
Latura pozitivă a acestei şedinţe a fost faptul că s-au iniţiat relaţii de colaborare a Serviciului social „Echipă Mobilă” cu  Centrul de Asistenţă Socială a familiei şi Copilului, SASPF şi  Serviciul Asistenţă Psihopedagogică DÎTS Ialoveni, care au asistat în calitate de invitaţi; s-au găsit soluţii şi idei în rezolvarea anumitor probleme ce ţin de activitatea serviciului.
Nina Balica, coordonator Serviciul social „Echipă Mobilă” SASPF Ialoveni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu